Společnost a politika Domov,Zahraničí,Ekonomika

Zatímco Česko HD konstantně zdražuje, Lucembursko placení za hromadnou dopravu celostátně zrušilo

Foto Tomáš Koloc

Na světě existuje řada měst, v nichž je hromadná doprava pro obyvatele zdarma. Lucembursko ale příští rok jako první země světa zavede tento model v celostátním měřítku, a to nejen pro vlastní občany, ale pro všechny běžné uživatele veškerých drah vlaků, autobusů a tramvají. Lucembursko má 600 000 obyvatel, z toho 200 000 žije ve Francii, Belgii a Německu a každý den překračují lucemburské hranice za prací většinou v osobních automobilech, což způsobuje neustále dopravní zácpy a citelnou ekologickou stopu. Proto lucemburská vláda letos v létě zavedla bezplatnou hromadnou dopravu alespoň pro cestující do 20 let a kyvadlové školní autobusy, v nichž cestovné tam a zpět stojí dvě euro (50 Kč). Pokud projde návrh, že má být zrušeno jízdné i pro luxusní první třídu Business, na začátku roku 2020 budou v Lucembursku zrušeny veškeré jízdenky i revizoři. V Německu se o podobném kroku uvažuje zatím v měřítku městských hromadně-dopravních sítí.

Doposud je městská hromadná doprava zdarma k dispozici pro občany těchto evropských měst: Aubagne (F), Bar-le-Duc (F), Boulogne-Billancourt (F), Castres (F), Colomiers (F), Compiègne (F), Figeac (F), Frýdek-Místek (CZ), Gibraltar (GB), Hasselt (B), Hořovice (CZ), Châteauroux (F), Iliupolis (GR), Issoudun (F), Keila (EST), Kiruna (S), Libourne (F), Manises (E), Manosque (F), Mariehamn (FIN), Mons (B), Moskva-Čeremuški (RUS), Nova Gorica (SLO), Övertorneå (S), Ploješť (RO), Tallinn (EST), Vitré (F), Żory (PL).

Ve většině českých měst je ale vývoj zcela opačný, jízdné hromadné dopravy se každým rokem zdražuje a velké procento bezprecedentních českých exekucí pochází z dluhů za nezaplacené jízdenky.