Kultura a umění Kultura

Tři vánoční tipy: obraz, hudba a slovo

Obrázek nebo fotografie#23929 Obrázek nebo fotografie#23930

A. Fotografický kalendář pro rok 2019

Náš kolega Tomáš Koloc se dlouhodobě věnuje fotografování. Pro rok 2019 sestavil z vybraných 13 svých autorských snímků, vytvořených v roce 2018 (jeden viz fotografie k tomuto textu) kalendář ve velikosti A3. Využil práce profesionálních grafiků a malonákladového tisku, takže vznikla limitovaná edice unikátního průvodce rokem 2019. Cena jednoho kusu je 500 Kč a poštovné. Pokud o něj máte zájem, neváhejte, napište na naši redakční adresu – redakce@kulturni-noviny.cz – uveďte adresu, na niž chcete kalendář zaslat, my zprávu kolegovi okamžitě přepošleme a on vám potvrdí objednávku.

B. CD Lilium liste / Písně vánočního času

Jedinečná kolekce písní povětšinou původu lidového a moravského. Komorní podání a neokázalé provedení staví tento titul do výjimečné pozice proti běžné vánoční produkci. Muzikantské i zpěvácké obsazení tvoří především členové rodin Běťákovy a Říčných, z nichž vůdčími osobnostmi jsou primáš a zpěvák Ludvík Běťák a výtvarnice a zpěvačka Magdalena Říčná. Pro rámcové dokreslení – účinkují tu muzikanti, kteří jsou spjati s a takovými soubory, jako je Cimbálová muzika Javorník, Osvětimanská muzika, Bezobratři a Musica Folklorica. Pro mne osobně jako pro dlouholetého hudebního redaktora je to jeden z kandidátů na hudební počin roku – bez ohledu na aktuální vánoční tematiku.

CD vyšlo nedávno u vydavatelství Indies Scope Records, takže je možnost je snad koupit i v některých brněnských obchodech s CD (například v Bontonlandu či v prodejně Indies na Poštovské), jinak pište na adresu: indies@indies.eu

C. Kniha – Rob Preece: Moudrost cítění (Barrister & Principal, Brno, 2017)

Podtitul „Jak pracovat s emocemi s využitím poznatků buddhismu a západní psychologie“ navozuje zaměření práce, která se zabývá neobyčejně důležitým aspektem našeho běžného života. V práci s emocemi existují různé strategie, často založené na jejich potlačení či kontrole (což se ale v dlouhodobém horizontu nemusí vyplatit v rovině vztahové či zdravotní). Tímto „manažerským“ způsobem se připravujeme o možnost pracovat s něčím, co je naší nejhlubší součástí, a jak ukazuje Rob Preece, i prostředkem sebepoznání a posunu vpřed ke zralejšímu a vědomějšímu životu. Autor je zkušeným učitelem meditace a psychoterapeutem a kdo se někdy účastnil jeho seminářů, tak mi dá za pravdu, že je především pokorným člověkem a kompetentním průvodcem cestami lidského nitra – spíše než ezoterikem či odtažitým odborníkem. Čtení jeho textů je inspirativní a nezatížené nadbytkem teoretizování. Je vhodné právě pro klidnější vánoční čas.

Tento titul o 136 stranách, jehož doporučená cena je 249 Kč, by měl být k dostání ve všech větších knihkupectvích.