Čtrnáctideník Kulturní noviny

45. číslo pondělí 5. 11. 2018

Téma Domov,Politika

Prezidenti, jak je neznáme III. – Emil Hácha: Prezident-advokát vlasti, jemuž bylo nespravedlivě zaplaceno

Svatý Václav a Emil Hácha

Pokračování seriálu našich prezidentech, jehož první část pojednávala o TGM a druhá o Edvardu Benešovi. Co nevíme o muži, který byl příbuzný dvou dalších významných českých politiků a který nebyl Němci zabit jen z taktických důvodů.

„Neopouštěj, Hospodine, národ ten, jehož krev je krví mou a jehož tlukot srdce je i mého srdce tlukotem…“ (Eduard Šittler)   Emil Hácha se narodil 12. července 1872 v Trhových Svinech a pocházel z rodiny s politicky nejzajímavějšími souvislostmi ze ... více »

Dokument Dokumenty

Obživlosti: Potenciál tmy

Ivan Hoffman. Foto archiv KN

Další díl ze seriálu autorových vzpomínek, které ožívají v jiných podobách i v současnosti.

Časy se mění, ale lampiony zůstávají. I když i lampiony se mění. Ty moderní mají místo svíčky miniaturní žárovku napájenou baterií. Před pár dny s takovým dánským lampionem vyrobeným v Číně slavila malá Zoe Alice Halloween. Vypadalo to bezpečně, i k ... více »

Společnost a politika Kultura

A neuvěřitelné se stalo skutkem

Foto z filmu Bohemian Rhapsody

Minirecenze filmu Bohemian Rhapsody.

Něco se mění. V poslední době jsem se naučil jídla, která jsem nikdy nechtěl vařit (vajíčkovou polévku a ovocné knedlíky), jako dobrovolný kurátor jsem dal dohromady první výstavu a dnes se mi poprvé líbil anglosaský film (jehož minirecenzi jsem prá ... více »

Kultura a umění Kultura

Populace budoucích znalců

Foto Tomáš Koloc

Komentář znalce - o tom, že být znalcem není žádná věda. 

Před několika dny mi Hannibal Lecter odhalil zajímavou myšlenku. Když jsme šli na film Mlčení jehňátek, moje mladší přítelkyně se mě zeptala, kdy byl film natočen. Přiznám se, že jsem nevěděl přesný rok, ale můj mozek rychle přišel na nouzový režim, ... více »

Poezie Kultura

Irma Geisslová

Portrét Irmy Geisslové od Jana Vilímka. Repro Wikimedia Commons

Z díla pozoruhodné české básnířky (1855–1914), která byla pro devatenácté století příliš pesimistická a pro dvacáté století příliš staromódní.

Tma za mnou a tma přede mnou! Ať nikdo na mne nevidí! Ať nikdo neví již, že jsem, ať daleko jsem od lidí. Nic sama nechci vidět též a slibuji všem pokoj dát, tak i mých hodin posledních vy šetřte též, než budu spát. A sen ten bude hluboký jak moře č ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Jak Adéla nevečeřela v Hanoji

Obrázek nebo fotografie#23648

Vzpomínky experta na tropické rostliny Ericha Václava na služební pobyt ve Vietnamu počátkem osmdesátých let.

Vysoká škola zemědělská v Hanoji měla kolem pěti tisíc studentů, asi tisíc učitelů a stejný počet rodinných příslušníků. Měla svůj samostatný areál se stovkami hektarů pokusných polí, svou školu pro děti i nemocnici. Rektor školy měl mimo jiné na st ... více »

Fejeton Kultura

Rudý prapor

Foto Tomáš Koloc

Fejeton o revolučních písních zpívaných na patřičných místech.

Jiří Plocek si na Vltavě ve svém pořadu Písňobraní posvítil na německou revoluční píseň. Pořád jsem čekal, kdy se konečně ozve Rudý prapor, ale nedočkal jsem se. Pravda, Rudý prapor je píseň polská, ale držet se fundamentalisticky přísného tematické ... více »