Čtrnáctideník Kulturní noviny

13. číslo pondělí 27. 3. 2017

Téma Média

Dimenze veřejnoprávnosti

Foto Tomáš Koloc

V době, kdy se doplňují noví členové do mediálních rad, televizní i rozhlasové, je dobré diskutovat o povaze a smyslu veřejnoprávních médií, protože obraz současné situace není v tomto ohledu příliš uspokojivý – zrcadlí spíše určitou nejednotnost a nedůslednost. A přitom je společenská role těchto médií velmi důležitá a nezastupitelná.

Nedávno zveřejněný rozhovor s jedním z uchazečů o členství v Radě Českého rozhlasu ukázal, kam až může myšlení o úloze veřejnoprávních médiích dojít. Onen nominant obdivuje Parlamentní listy, různé alternativní weby s nejasnou vlastnickou a redakč ... více »

Společnost a politika Věda

Myšlenky pro budoucnost: 1. část – Příroda a smysl jejího bytí

Foto Tomáš Koloc

Lidstvo potřebuje zaujmout nový postoj k přírodě, aby dokázalo předejít destruktivním následkům své vlastní činnosti a současně hlouběji pochopilo smysl existence přírody i Země jakožto vyššího celku. Přinášíme první ze série základních textů k novému uchopení vztahu mezi přírodou a člověkem.

Pro pochopení a řešení dnešní ekologické krize potřebujeme nové, evolučně ontologické pochopení přírody. Její pojem nebyl už v antice uspokojivě definován a v novověku se téměř rozplynul v důležitějším fyzikálním pojmu hmoty. Příroda však není ani p ... více »

Komentář Domov

Babišovy daně – jak se koukat na ně

Foto Tomáš Koloc

Daňové eskapády ministra financí z pohledu zkušeného podnikatele.

Tématem těchto dní jsou daňové eskapády Andreje Babiše. Jejich poměrně přesný popis byl publikován mnohokrát a v jedné věci není vůbec sporu, ať tvrdí, kdo chce, co chce – že tyto operace byly účelové. Nepředstavovaly to, čemu se říká „ordinary cour ... více »

Kultura a umění Osobnosti

Nastala éra Mažňáků?

Vlastimil Toman se svou knihou. Foto archiv autorky

Rozhovor s Vlastislavem Tomanem (1929), publicistou, spisovatelem a dlouholetým šéfredaktorem oblíbeného časopisu ABC mladých techniků a přírodovědců a propagátorem komiksu. Řeč přijde i na spolupráci s legendárním spisovatelem Jaroslavem Foglarem.

Publicista a spisovatel Vlastislav Toman patří bezesporu k nejzajímavějším osobnostem české literární, komiksové i časopisecké scény. Proslul jako autor komiksů, z nichž cyklus ze Žluté planety se stal kultovní záležitostí. Je však také úspěšný spis ... více »

Kultura a umění Osobnosti

Miloš Forman – osud viděný zblízka (5. část – Miláčci boží a jejich hudba)

Miloš Forman režíruje Toma Hulce při scéně smrti W. A. Mozarta ve filmu Amadeus (1984). Foto je chráněno copyrightem knihy BARRANDOV - NEZAPOMENUTELNÍ: MILOŠ FORMAN, kterou vydalo Ottovo nakladatelství a do níž autor článku přispěl svým snímkem

V sobotu 18. února oslavil své 85. narozeniny Miloš Forman, jeden z tvůrců tří zásadních fenoménů československé kultury padesátých a šedesátých let (Laterny magiky, Divadla Semafor a československé nové filmové vlny), který po svém odchodu roku 1968 kromě americké filmové kultury výrazně ovlivnil i poměry československých umělců v exilu i doma (a to nejen tím, že řadu z nich přizval, aby se stali spolutvůrci jeho amerických filmů, které měly globální publicitu a byly oceňovány Oscary). Autorovi tohoto životopisného eseje byl kromě toho, že film je jeho oborem, osud Miloše Formana přiblížen tím, že se třikrát protnul s osudem jeho rodu i jeho osobně.

V exilu hledá duše duši spřízněnou, a tak se Miloš seznámil s ruským tanečníkem Michailem Baryšnikovem, který v roce 1974 při zájezdu v Kanadě opustil známý sovětský Kirovův baletní soubor a zamířil do USA. Baryšnikov pozval Formana „na svou daču“ d ... více »

Společnost a politika Média

Rozpaky nad středečními Souvislostmi Jana Pokorného

Foto Tomáš Koloc

Několik poznámek k televiznímu pořadu Budoucnost člověka jako živočišného druhu.

Ve středu 22. března 2017 jsem na ČT 2 se zájmem sledoval pořad Budoucnost člověka jako živočišného druhu. Jde o důležité téma pro celý náš vzdělávací systém, odbornou veřejnost včetně politiků i pro laické zájemce. Téma závažné, účastníci diskuse k ... více »

Poezie Kultura

Pavel Schreiber: Slunce nestojí…

Foto Pavel Schreiber

Pár veršů básníka, který sám sebe ze skromnosti nazývá nebásníkem.

Slunce nestojí... ... a do ošklivých zdí se... ... vstoupit nebojí...   Když Ti pod rukou tápající... ... víla v mlze mizí... ... ztratí se v mlze... ... pryč od člověka... ... jako v lučavce zlato ... to též znám... ... pak rozum jindy chápající ... více »

Literární ukázka Dokumenty

Počteníčko: Na poustkách

Zákoutí čtvrti Na Františku. Foto neznámého autora ze dvacátých let 20. století, repro Klub za starou Prahu

Prostor mezi hotelem Intercontinental a sídlem Ministerstva průmyslu a obchodu je dnes anonymní částí velkoměsta. Ale ještě před sto lety zde ležela čtvrť Na Františku, jeden z nejsvéráznějších koutů staré Prahy: křivolaké uličky, zchátralé domy, mnohdy pamatující středověk, skryté dvorky a ohrady, krčmy páté cenové skupiny a nevěstince; díky poloze na břehu Vltavy měla oblast i cosi z námořnické romantiky, takové malé středoevropské Marseille. Zdejší obyvatelé žili v bídě, dnes už stěží představitelné, ale život si uměli užívat tak, že si to dnes už také stěží umíme představit. A dařilo se v tomto slumu i Múzám: sem chodil Karel Hynek Mácha za krásnou, ale chudou Márinkou, pocházel odsud Karel Sabina, který byl z generace roku 1848 nejchytřejší a také nejhůře skončil, v Anežském klášteře vyrůstala Winterova Rozina Sebranec. Žila zde malířská rodina Mánesova i Jindrové z rodinné ságy Karla Matěje Čapka-Choda, do zdejších uliček umístil Jaroslav Foglar podivuhodnou chlapeckou republiku Vontů, byl tu i ševcovský verštat nešťastného Hondy Cibulků z veršovaného románu Jaromíra Johna. A také se na této periferii vzdálené jen pár kroků od Staroměstského náměstí narodil Géza Včelička, který zachytil zdejší atmosféru ve vzpomínkové knize Pražské tajemství.

U soukenice Slávičky býval náš kout. Hověli jsme si tu na obrubě neširokého chodníčku, to už mnohdykráte s děvčaty, cigaretu honosně v ústech. Na rohu zákoutí měl krámek kupec pan Otokar Moucha, jenž nám prodával po pětníku pikantní řezy marinovanéh ... více »

Kultura a umění Osobnosti

Osoba

Foto Youtube

Za Helenou Štáchovou a jejím divadlem.

„Osobo, neviděla jste tu dvě děti?“ (z gramofonové desky Pohádky Miloše Kirschnera , kterou autor dostal od svého otce k pátým narozeninám) Ve věku sedmdesáti dvou let, o němž hermetici tvrdí, že se v něm dovršuje dílo, zemřela minulý týden Hele ... více »